• top-m-icon.webp
    Call now! + 373 69 070 014
  • top-m-icon.webp
    Email info@oglindalegal.md

Are dreptul angajatorul să efectueze rețineri din salariu?

Reţinerile din salariu nu se fac la discreția angajatorului, ci se fac numai în cazurile prevăzute de Codul Muncii, dar și de alte acte normative.

Angajatorul poate face reţineri din salariu pentru achitarea datoriilor pe care la aveți în calitate de salariat față de angajator și anume pentru pentru restituirea sumelor destinate reparării prejudiciului material cauzat unităţii din vina salariatului, a sumelor plătite în plus în urma unor greşeli de calculpentru restituirea costului carnetului de muncă întocmit salariatului la unitate, pentru acoperirea sumelor necheltuite şi nerestituite la timp, eliberate pentru deplasare în interes de serviciu sau transferare într-o altă localitate.

La fiecare plată a salariului, cuantumul total al reţinerilor nu poate să depăşească 20% la sută.

De asemenea pot să vă fie efectuate rețineri din salariu și în baza unui document executoriu, care poate fi emis în baza unei hotărâri judecătorești sau pentru o amendă etc.

În baza unui document executoriu,  nu pot efectuate rețineri din salariu mai mult de 20%, iar în baza cîtorva documente executorii, nu mai mult de 50% până la achitarea deplină a sumei urmărite.

În caz de urmărire a pensiei de întreţinere, a sumelor pentru repararea prejudiciului cauzat  prin schilodire sau prin o altă vătămare a sănătăţii, precum şi în legătură cu pierderea întreţinătorului şi a sumelor pentru repararea daunei cauzate prin  tîlhărie sau prin sustragere de bunuri, reţinerea constituie nu mai mult de 70% din salariu şi din alte venituri.

În caz de eliberare a salariatului înainte de expirarea anului de muncă, pentru situația în care acesta a utilizat concediul anual de odihnă plătit de angajator, angajatorul poate reţine din salariul angajatului suma achitată pentru zilele fără acoperire ale concediului.

Salariul plătit în plus salariatului de către angajator (inclusiv în cazul aplicării greşite a legislaţiei în vigoare) nu poate fi urmărit, cu excepţia cazurilor unor greşeli de calcul.

Nu se admit reţineri din îndemnizaţia de eliberare din serviciu, din plăţile de compensare şi din alte plăţi care, conform Codului de executare al Republicii Moldova, nu pot fi urmărite.

În cazurile specificate privind reținerile din salariul, angajatorul are dreptul să emită ordinul de reţinere în termen de cel mult o lună din ziua expirării termenului stabilit pentru restituirea avansului sau achitarea datoriei, din ziua efectuării plăţii greşit calculate ori a constatării prejudiciului material. Dacă acest termen a fost omis ori salariatul nu este de acord cu temeiul invocat sau cuantumul reţinerii, fie angajatorul sau salariatul se poate adresa în instanţa de judecată.

Relevant news