• top-m-icon.webp
    Call now! + 373 69 070 014
  • top-m-icon.webp
    Email info@oglindalegal.md

Cum obținem autorizația de desființare?

 Cu siguranță fiecare din noi s-a ciocnit cu necesitatea de a efectua anumite lucrări de demolare, fie că au fost necesare pentru a edifica o construcție nouă sau fie că au fost necesare pentru a modifica anumite elemente într-o construcție deja existentă. De cele mai deseori lucrările de demolare se fac fără respectarea unor formalități, iar în rezultat inițiatorii frecvent se confruntă cu litigii în instanța de judecată intentate fie de vecini sau alți subiecți interesați, cel mai grav aspect vizează faptul că lucrările de demolare se pot solda cu afectarea construcțiilor vecine sau cu afectarea structurii de rezistență al construcției la care s-au efectuat careva lucrări de demolare.

Prin urmare, considerăm oportun să încheiem seria de articole ce privesc informarea în domeniul legislației ce autorizează efectuarea lucrărilor de construcție cu subiectul ce privește autorizația de desființare.

Menționăm că autorizația de desființare este un document eliberat de către autoritatea publică locală, prin care se autorizează executarea lucrărilor de demolare, totală sau parţială, a unei construcţii/ amenajări.

Pentru a obţine autorizația de desființare solicitantul depune o cerere la autoritatea publică locală. La cerere solicitantul va anexa următoarele acte:

- extrasul din registrul bunurilor imobile, eliberat de către oficiul cadastral teritorial, planul cadastral şi/sau planul imobilului;

- proiectul de organizare a executării lucrărilor de desfiinţare, avizat de către arhitectul-şef;

- buletinul de identitate (pentru persoanele fizice) sau certificatul de înregistrare (pentru persoanele juridice);

- expertiza tehnică, în cazul desfiinţării parţiale a imobilului;

- acordul autentificat notarial al coproprietarilor de imobil/teren, ale căror interesele pot fi afectate nemijlocit în procesul executării lucrărilor de desfiinţare totală sau parţială a imobilului.

La fel cum am menționat și în articolele precedente, toate actele se prezintă în original şi în copii, cu mențiunea că proiectul de organizare a executării lucrărilor de desfiinţare se prezintă şi se admite de funcționarul autorității publice locale doar în original.

 

            Autorizația de desființare se emite solicitantului în cel mult 10 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. Relevăm că în cazul schimbării proprietarului contrucției, autorizația de desființare eliberată rămâne valabilă, cu toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din ea, fără a se modifica obiectul autorizaţiei, însă atenționăm că noul proprietar este obligat să înştiinţeze emitentul care a eliberat autorizaţia în cauză despre schimbarea proprietarului.

         Termenul de începere a lucrărilor de desfiinţare este stabilit în autorizația de desființare și nu va depăși termenul de 6 luni din data eliberării acesteia. Atenție, neînceperea lucrărilor în termenul indicat duce la pierderea valabilităţii acesteia, fiind necesară emiterea unei noi autorizaţii în condiţiile generale. Prin excepție, în cazul existenței unor motivate întemeiate, dacă lucrările de desfiinţare nu pot fi începute în termenul stabilit, solicitantul poate solicita, cu cel puţin 10 zile lucrătoare înaintea expirării termenului autorizației de desființare, prelungirea termenului de începere a lucrărilor de desfiinţare. Solicitantul are dreptul de a solicita prelungirea termenului de începere a lucrărilor de desfiinţare doar o singură dată pe un termen de pînă la 6 luni, pentru acest serviciu solicitantul nu urmează să achite careva plăți. La fel se va proceda și în cazul imposibilității respectării duratei de executare a lucrărilor de demolare prevăzute în autorizația de desființare.

        Spre final punctăm asupra faptului că în sarcina beneficiarului autorizației de desființare sunt puse mai multe obligații și anume:

- în termen de 10 zile lucrătoare până la data începerii lucrărilor autorizate de demolare, este obligat să informeze emitentul, adică autoritatea publică locală şi Inspecţia de Stat în Construcţii prin depunerea unei declaraţii.

Ținem să vă menționăm că respectarea rigorilor stabilite de legislație cu privire la autorizarea lucrărilor de construcție/desființare vă oferă siguranță, dar și vă asigură că nu veți fi sancționat pentru admiterea de încălcări, ori Codul contravențional al Republicii Moldova în capitolul X, prevede o serie de sancțiuni pentru încălcarea legislației și documentelor normative în construcții, pentru efectuarea de construcții neautorizate etc.

Relevant news