Atunci cînd justițiabilul are o problemă de ordin juridic și înțelege că soluția îi poate fi identificată de către un avocat, de cele mai dese ori se gîndește că are nevoie de ”un avocat puternic”, ”un avocat de succes”, ”un avocat empatic”, ”un avocat profesionist”, iar șirul ar putea continua.
Ce este legătura între succesul unui avocat și inteligența sa emoțională? Este oare important avocatul să posede un nivel înalt al inteligenței emoționale?
Deci ce este inteligența emoțională?
Freedman menționează că inteligența emoțională este o modalitate de a recunoaște, de a înțelege și de a alege modul în care gîndim, simțim și acționăm. Inteligenţa emoţională reprezintă gîndire liberă, punct de vedere obiectiv, motivaţie, empatie, diplomaţie. Este de fapt capacitatea personală de identificare şi gestionare eficientă a propriilor emoţii în raport cu scopurile personale.
Inteligența emoțională reprezintă creșterea încrederii în puterea transformării stării interioare, cunoașterea și acceptarea propriilor emoții și ale altora, învățarea comportamentelor inteligente pentru relații de calitate, creșterea coeziunii sociale, comunicare propriilor emoții liber, dar și respect pentru propriile emoții, cît și ale celorlalți.
Succesul profesional al avocatului este într-o relaţie directă cu nivelul inteligenţei sale emoţionale, astfel încît persoanele cu un nivel înalt al inteligenţei emoţionale se caracterizează printr-o mai mare motivaţie, satisfacţie în muncă, un mai mare grad de satisfacţie a necesităţilor de bază şi un activism sporit, dețin o capacitatea de perfecționare continuă oricît de multe eforturi ar trebui investite și indiferent de obstacole și resurse.
Astfel că justițiabilul care își dorește o abordare deosebită a problemei sale, o atitudine personalizată, empatie, susținere, trebuie să identifice un avocat cu un nivel înalt al inteligenței emoționale.