• top-m-icon.webp
    Call now! + 373 69 070 014
  • top-m-icon.webp
    Email info@oglindalegal.md

Răscumpărarea unui bun imobil

La consultațiile petrecute privind vînzarea-cumpărarea unui bun imobil, clienții noștri permanent ne adresează următoarea întrebare.

Este adevărat că vînzătorul are dreptul de a răscumpăra apartamentul pe care urmează să-l procur?

Menționăm că potrivit legislației, vînzătorul are posibilitatea răscumpărării bunului vîndut. Detaliile importante și la ce urmează să atrageți atenție la semnarea unui astfel de contract vedeți mai jos.

Astfel acest contract este încheiat sub o condiție rezolutorie, ceea ce ar însemna dacă vînzătorul va solicita răscumpărarea, se realizează condiţia și astfel se desfiinţează actul juridic, contractul de vînzare – cumpărare şi duce la restabilirea situaţiei existente pînă la încheierea lui.

Aspecte importante de menționat clauza de răscumpărare a bunului imobil se fixează în contractul de vînzare-cumpărare, deci atenție maximă la semnare contractului. Răscumpărarea poate fi exercitată doar în termenul stipulat în contract, care nu poate fi mai mare de 10 ani pentru terenuri şi de 5 ani pentru alte bunuri. Aceste termene nu pot fi prelungite.

Dacă vînzătorul şi-a rezervat dreptul de răscumpărare, aceasta se face în interiorul termenului stabilit prin declaraţia vînzătorului faţă de cumpărător că va exercita dreptul de răscumpărare. Dacă această declarație, somație, solicitare nu este efectuată în termen de vînzător, dispare această incertitudine din contract și acesta devine unul definitv consolidat. Declaraţia nu necesită forma stabilită pentru contractul de vînzare-cumpărare. Atenție răscumpărarea se efectuează la preţul de vînzare, dacă bunul nu a suferit modificări. Revînzătorul este în drept să ceară compensarea cheltuielilor aferente bunului cumpărat pînă la răscumpărare, în cuantum egal cu creşterea valorii bunului datorită acestor cheltuieli. Dacă bunul pe care trebuie să îl restituie a fost dotat cu un accesoriu, cumpărătorul îl poate reţine dacă nu dăunează bunului. Noul cumpărător, vechiul vînzător poate cere repararea prejudiciului, dacă bunul suferă deteriorări.

Image Designed byFreepik

Relevant news