La data de 23 noiembrie 2016 la inițiativa Curții Europeane a Drepturilor Omului (CtEDO), în premieră, a fost organizată o videoconferință. Este primul eveniment de acest gen organizat până acum în Republica Moldova. Videoconferința s-a desfășurat la Universitatea de Stat din Moldova (Blocul Central, et. 2, Sala Senatului), între orele 17:30-19:00.
În cadrul evenimentului experții CtEDO, ce activează în calitate de jurisconsulți, și în grefa Curții, ne-au relatat despre jurisprudența recentă a CtEDO în cauzele moldovenești și care sunt tendințele în materii de dosare pendinte. A doua parte a evenimentului a vizat discuții privind limitele admisibile ale criticii aduse judecătorilor prin prisma jurisprudenței CtEDO.
În continuare vom menționa cele mai importante aspecte discutate la eveniment.
O scurtă statistică prezentată arată că până în luna octombrie 2016, Curtea a examinat 12845 de dosare contra Republicii Moldova. Pe cauzele date fiind pronunțate 381 de hotărâri și aproape 400 de decizii.
Menționăm că o decizie este, de regulă, pronunţată de către un judecător unic, un Comitet sau o Cameră a Curţii, se referă doar la admisibilitatea, nu şi la fondul cererii. O hotărâre este pronunţată atunci când o Cameră examinează simultan admisibilitatea şi fondul unei cereri.
Reprezentantul grefei de la Curte, Dragoș Cucereanu a menționat că ultimii ani în materie de dosare pendinte contra Republicii Moldova, în tendințe erau dosarele penale, iar în calitate de probleme erau invocate condițiile de detenție, tortura, aplicarea ilegală a măsurilor preventive și parveneau mai puține dosare civile.
În prezent la Curte sunt 1370 de dosare pendinte contra Republicii Moldova, majoritatea fiind dosare civile.
Cele mai importante grupuri de dosare vizează următoarele probleme:
- încălcărea art. 6 al CEDO, adică dreptul la un proces echitabil;
- problema neexecutării hotărârilor judecătorești naționale, după ce reclamanții au epuizat toate căile naționale în baza Legii nr. 87 din 21.04.2011 privind repararea de către stat a prejudiciului cauzat prin încălcarea dreptului la judecarea în termen rezonabil a cauzei sau a dreptului la executarea în termen rezonabil a hotărîrii judecătoreşti, și nu au rămas satisfăcuți de sumele acordate în acțiunile de reparare a prejudiciului;
- jurisprudența națională divirgentă;
- încălcarea art. 1, Protocolul 1 al CEDO;
- admiterea de instanțele naționale a revizuirilor abuzive, apelurilor și recursurilor tardive;
- încălcarea art. 6 al CEDO, în privința dreptului de acces la justiție și aici sunt vizate problema persoanelor neatrase în proces, declinarea competenței jurisdicționale, taxa de stat, etc.
În materie de dosare penale se examinează grupuri de dosare ce vizează probleme privind:
– condițiile de detenție;
- perchezițiile ilegale;
- violența în familie;
- actele pronunțate de instanțele judecătorești din Transnistria, etc;
Tot în cadrul evenimentului s-au discutat 2 cauze contra Republicii Moldova, fiind considerate cele mai importante pentru Republica Moldova în anul 2016 și anume cauza Mozer contra Republicii Moldova pronunțată de Marea Cameră la data de 26.02.2016 și cauza Buzadji contra Republicii Moldova pronunțată de Marea Cameră la data de 05.07.2016. În partea a doua a evenimentului s-a discutat despre limitele admisibile ale criticii aduse judecătorilor prin prisma jurisprudenței CtEDO, de referință fiind pusă în discuție cauza Morice contra Franței, pronunțată la data de 23.04.2015.