• top-m-icon.webp
    Sună acum! + 373 69 070 014
  • top-m-icon.webp
    Email info@oglindalegal.md

Schimbarea numelui și prenumelui copilului minor

Vreau să schimb numele de familie și poate chiar prenumele la copil, este posibil?

La naștere părinții aleg un prenume pentru copilul lor, copilul poate purta un prenume simplu sau unul compus din două prenume, potrivit voinţei ambilor părinţi.

Cât privește numele de familie, copilul îl va prelua pe cel al părinţilor săi. Dacă părinţii poartă nume de familie diferite, copilul va lua numele de familie al tatălui sau al mamei, în baza acordului comun al acestora. Dacă se schimbă numele de familie al ambilor părinţi evident se va schimba numele de familie și al copilului, iar în cazul când se schimbă numele de familie doar al unuia dintre părinţi, părinții decid împreună dacă vor schimba numele de familie al copilului.

Autoritatea ce schimbă numele de familie și/sau prenumele copilului este organul de stare civilă, cu respectarea următoarelor condiții:

  • Schimbarea numelui și/sau prenumelui se face doar în baza cererii comune a părinţilor (sau a unui dintre ei dacă celălalt părinte este decăzut din drepturi părintești sau este decedat);
  • Schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui copilului care a atins vârsta de 10 ani se face, în toate cazurile, cu acordul acestuia;

Deci în caz de divorț părintele la care au rămas să domicilieze copii nu poate de unul singur schimba numele de familie și/sau prenumele la copil, este necesar și acordul celuilalt părinte.

În caz în care între părinți apare un conflict în privința schimbării numelui de familie şi/sau a prenumelui copilului, problema se va soluționa de către autoritatea tutelară, deci Direcțiile de protecție a drepturilor copilului sau Direcțiile Asistență Socială și Protecția Familiei de la domiciliul minorul.

Image designed by Freepik

Noutăți relevante